Projekt SŠS

Naša šola je v šolskem letu 2014/15 ponovno vključena v Evropski projekt »Shema Šolskega Sadja«.

 

To pomeni, da je Evropska unija namenila šolam finančno pomoč v vrednosti 6 EUR na učenca letno za razdeljevanje svežega sadja in zelenjave.

Namen tega ukrepa je povečati porabo sadja in zelenjave in hkrati omejiti povečevanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih in mladostnikih.

Zavedati se moramo, da so živila iz skupine sadje in zelenjava pomembna zaradi vitaminov, mineralov in drugih hranil. Zdrave prehranjevalne navade se oblikujejo že pri otrocih in se nadaljujejo v odraslo dobo. Želimo si, da bi otroci s pogostejšim uživanjem sadja in zelenjave spremenili odnos do teh živil.

Na šoli lahko že sedaj vsak dan dobijo pri malici sveže sadje/zelenjavo. Z vključitvijo v projekt »ŠOLSKA SHEMA SADJA« pa bomo pridobili še dodatna finančna sredstva Evropske Unije za razdeljevanje svežega sadja in zelenjave, in sicer neodvisno od redne šolske prehrane (malica, kosilo).

                           Priporočena prehranska piramida

 

Sveže sadje in zelenjavo bodo učenci prejeli v povprečju 2 krat mesečno.

Pri nakupu bomo dajali prednost živilom iz integrirane in ekološke pridelave. Sezonsko sadje in zelenjava bodo pridelana pri slovenskih pridelovalcih.

Živila, ki jih otroci ne bodo pojedli pred poukom, bodo lahko pojedli tudi kasneje: po pouku, med odmori, ali pa bodo živilo prinesli domov.

V projekt »ŠOLSKA SHEMA SADJA« bomo poleg razdeljevanja vključevali tudi različne vzgojno-izobraževalne aktivnosti z namenom: spoznati, razumeti in nenazadnje tudi upoštevati smernice uravnotežene prehrane ob zavedanju, kakšen je njen pomen za ohranjanje zdravja in dobrega počutja.

Vzpodbudite tudi vi svojega otroka z besedo, zlasti pa z lastnim zgledom, k uživanju uravnotežene prehrane, ki vključuje tudi dovolj svežega sadja in zelenjave.

Pripravila učiteljica Jasmina Buh