Prireditev ob 130-letnici šolstva na Vrhu Svetih Treh Kraljev in 70-letnici šolske stavbe

Ponedeljek, 17. junij je bil že poletno vroč dan. Pred šolo je učence pričakal velik šotor. Postavili so ga člani domačega športno-kulturnega društva Vrh za popoldansko prireditev. Praznično prireditev. Naša podružnična šola namreč letos obeležuje 130-letnico šolstva in 70-letnico šolske stavbe.

Prireditev so pripravili učenci podružnice z učiteljicami, k sodelovanju smo povabili tudi tiste (nekdanje) učence, ki so našo šolo obiskovali v zadnjih desetih letih. Velika večina njih se je odzvala in pristopila k skupnemu petju. Nekateri od njih so zaigrali tudi v dramskem prizoru, ki sta ga pripravili bivši učenki, danes že mladi dami Alenka Trček Buh in Nika Hribernik.

Skozi zgodovino šole sta zbrane popeljala tretješolec Teo Dolinar in Martin Žust, nekdanji učenec in odličen igralec. Učenci od prvega do četrtega razreda so sodelovali s petjem, deklamacijami o šoli in različnimi plesi. Posebej so zbrane nagovorili občinski svetnik, Boštjan Mivšek, predsednik KS Vrh Svetih Treh Kraljev, Janez Krvina, ravnateljica matične šole Rovte, Aleksandra Urbas in vodja naše podružnice, Ana Kreč. Govorci so izpostavili pomen podružnične šole za ta kraj ter prednosti manjše šole pri pridobivanju znanja, spretnosti in grajenju skupnosti. Ob koncu sta učiteljici Špela in Mihaela dve domovinski zaigrali na flavto in klavir, združeni zbor pa je zapel o domovini in s tem smo se poklonili prihajajočemu prazniku države. Skoraj dvourno prireditev so s počitniškima plesoma navdušeno sklenili naši učenci. Zbrani pod šotorom – starši, stari starši, krajani, predstavniki različnih krajevnih in občinskih društev in institucij ter učitelji bližnjih podružničnih šol – so jih nagradili z glasnim aplavzom. Ob prijetni glasbeni spremljavi harmonikarja Jaka Trevna, slastnih dobrotah, ki so jih pripravile mamice in nekatere babice naših učencev smo zbrani po koncu prireditve še dalj časa kramljali o šolskih spominih. Naša kuharica Marta je poskrbela, da nismo trpeli žeje, Gregor Kogovšek, da se je nastopajoče dobro slišalo, Andraž Oblak pa za primerno osvetlitev odra.  Posebej smo bili veseli štirih bivših učiteljic, s katerimi so domačini lahko po prireditvi tudi poklepetali. Na ogled so bile tudi šolske kronike, v branje pa smo ponudili sveže natisnjeno glasilo Vrhovčkove prigode. Nasmeški na obrazih so pričali o prijetnem vzdušju praznične prireditve. Res je bilo lepo!

zapisala Mihaela Kavčič

Za več fotografij (hvala fotografinji, pomočnici ravnateljice Alenki Šemrov) klikni TUKAJ!

Morda vam bo všeč tudi...