Gremo mi na Štajersko

  1. septembra smo obiskali Štajersko.    FOTO

Šestošolci in sedmošolci smo se v mrzlem in sončnem torkovem jutru odpravili z avtobusom na ekskurzijo v zanimiv del Slovenije. Najprej nas je pot ponesla v Šempeter v Savinjski dolini, kjer smo si ogledali rimsko nekropolo. Vodička nam je razložila, da nekropola pomeni mesto mrtvih. Izvedeli smo, da so Rimljani verjeli v posmrtno življenje, zato so gradili grobnice, kamor so poleg upepeljenih posmrtnih ostankov dajali še hrano, pijačo in razne dodatke (nakit, orožje). Revnejši so imeli manjše grobnice, bogatejši pa so gradili zelo velike. Grobnice so varovale meduze. Na grobnicah smo občudovali tudi zanimive reliefe iz grških bajk.

Potem smo se odpravili v steklarno v Rogaški Slatini. Tam izdelke izdelujejo iz kristala in kristalina. Na lastne oči smo videli, da je delo težko in zahtevno. Ogledali smo si celoten postopek izdelovanja, od oblikovanja do pakiranja. Veliko pokalov in izdelkov so izdelali za znane kupce po vsem svetu. Njihov najdražji izdelek (okrog 4.000 evrov) je bil izdelan za kraljico Elizabeto II.

Pot nas je nato vodila v preteklost: na Celjskem gradu smo poslušali zgodbe o življenju celjskih grofov in Veronike Deseniške. Povzpeli smo se na Friderikov stolp, kjer smo uživali v prelepem razgledu na Celje in kotlino, na reko Savinjo.

Za piko na i smo si ogledali še jamo Pekel. Ime je dobila po podobi hudiča nad vhodom v jamo. Videli smo kapnike različnih oblik. Nekateri so spominjali na različne živali. Videli smo tudi edini slap v Sloveniji, ki je v jami. Visok je kar 4 metre. Za nekaj časa nam je vodička ugasnila vse luči. Najprej je bila tišina, potem so se zaslišali ‘prestrašeni’ kriki sošolcev. Z dna jame, iz ‘pekla’, smo se povzpeli po stopnicah v ‘nebesa’, nato smo se po gozdni poti spustili spet na ‘zemljo’. Domov smo prišli utrujeni in polni novih doživetij.

Zapisale sedmošolke: Klara, Ema, Karin, Patricija

Related Images:

Morda vam bo všeč tudi...